Genel İletişim:
İki sistem arasındaki bilgi alışverişine “İletişim” denir. İletişim, her sunum ve anlaşma için esas oluşturur ve anlam kazandırır. Satışın tüm aşamaları iletişimle olur. Bu noktadan hareketle kişiler, kurumlar sağlıklı iletişimle başarıya ulaşır. İletişimin işletme çalışanlarına doğru biçimlendirilmesi eğitimin ana hedefidir.
|
Satışta iletişim ve önemi;
İşletme çalışanlarının davranışlarını, tepkilerini, ilişkilerini nasıl geliştirebileceğini sağlamaktır. Doğru ve kaliteli bir iletişim, her işletme ve her birim için olmazsa olmazdır. Özellikle satış bölümü gibi yüz yüze iletişim kurarak iş yapan ve bu sayede işletme hedeflerini gerçekleştiren satış elemanlarının, iletişim yönünü çok geliştirmiş olması gerekmektedir. İletişim ve ilişki kurma rolünü “formal” ve “informal” olarak iki yönlü kullanmak zorunda olan personelin, iletişim kalitesini de geliştirmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda kurulan bu kaliteli ilişki ile işletme ve müşteriler arasında bağ güçlenecektir. Bu da, her iki tarafın motivasyonunu yukarı çekerek, ilişkileri verimli kullanmaya neden olacaktır. İletişimin kaliteli olması, satış performansının da artmasını sağlayacaktır. Sözlü ve yazılı iletişimle birlikte “beden dili” iletişiminin de geliştirilmesi sağlanmalıdır. Hedef, tüm iletişim öğelerini doğru kullanabilen satış ekibi meydana getirmektir.
|
Sessiz dilimiz bedenimiz(Beden dili):
Bedenlerimiz iç dünyamızın üzerine giydiğimiz elbiselerdir. Biz, kendimizi ve çevremizi ancak kendi bedenimizi anlamak ve tanımakla algılayabiliriz. İnsan, bedenini hayatı boyunca farkında olmadan veya bazı zamanlarda da bilerek, etkili bir iletişim
aracı olarak kullanır. Ancak, kişi bedenini, kelimeleri kontrol ettiği gibi kontrol edemez ve kişinin asıl düşüncelerini anlatır. Kişilerle
sağlıklı ilişkiler kurmak, hem onları hem de kendimizi ifade etmek istiyorsak, ”beden dilini” öğrenmek zorundayız.
Giyim ve İmaj(Giysilerin dili): Giyim, tarih kadar eski bir konudur. İnsanların var oluşlarıyla birlikte ortaya çıkan vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. İlkçağlarda tabiat olaylarından korunma ihtiyacından doğmuş, sonraları ise toplumlara göre değişerek gelişmiştir. Çeşitli fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçları karşılayan bir unsur olan giyim, tüm bireyler için sosyal etkileşim, imaj, prestij ve “sözsüz” iletişim kurmanın görsel bir yoludur. Fiziksel bir ihtiyaç olarak kullanılsa da, giysilerimiz bizi anlatan iç dünyamızı dışa yansıtan bir ayna görevini üstlenmektedir. Kişin tatminsel duygusu açısından büyük önem taşımaktadır.“İnsanlar dış görünümlerine göre karşılanır, fakat şahsiyetlerine, kültür ve bilgi birikimlerine göre uğurlanırlar” İnsanların kıyafetlerinden hangi statüye ait olduğunu da anlayabiliriz ve iletişimimizi ona göre kullanmaya çalışırız. Önemli olan giyimimizin karşımızdakini etkilendiğini bilmek ve etkinin toplumun hangi kesiminde etkili olacağının önceden bilinçli olarak belirlemektir.
Etkili konuşma ve sunum becerileri: Konuşmak kişinin kendini ifade etmesidir. Aynı zamanda da kişiliğinin ifadesidir “İnsan dilinin altında gizlidir”.Sözlü iletişim ana öğesi olan konuşma, nasıl kullanıldığı ile bağlantılı olarak karşı kişiyi/kişileri, olumlu veya olumsuz etkiler. Konuşmak, iletişimin sanatıdır. Özellikle “satış” bu ilişki üzerine kurulmuş olan bir hizmet biçimidir. Yüz yüze veya teknolojik yollarla kurulan sözlü iletişimlerde kişi, konuşma becerisini geliştirmek ve bu yolla temsil ettiği her faktörün prestijini korumak zorundadır.
Hipnotik dil kalıpları(Dilin büyüsü): Zihinsel ve düşünsel dünyamızı “sözel” ifade etme yeteneği, “dilin” iletişimde kullanılma tekniği becerisine bağlıdır. Bu nedenle kişi, iletişim kuracağı kişilerle “ifade” ve “algı” kavramını, doğru zamanda doğru kelimeleri kullanma becerisini geliştirmekle güçlendirir. Hipnotik dil kalıpları veya “dil illizyonları” olarak da tarif edebileceğimiz, sözel iletişimimizi biçimselleştirme modeli, kişilerin bilgiyi işlerken, karşısındakilere ifade edeceği duygu ve düşüncelerini “görmesini”, “duymasını” ve “dokunmasını” sağlamak, bir anlamda hissetmesini sağlamaktır.Dil illizyonları özünde, temel inançlarımızı dil aracılığı ile ortaya çıkaran, değiştiren veya farklı bir şekle dönüştüren sözel filtreler oluşturmaktır. Bir başka yorumla, zihinsel ve düşünsel inançlarımızın şekillendiği zihinsel haritalarımızı etkileyen biçimlendirmeler diyebiliriz.
|